Veelgestelde vragen

  1. Wat is oefentherapie Cesar?
  2. Wat is het belangrijkste verschil tussen een oefentherapeut en een fysiotherapeut?
  3. Wordt mijn behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?
  4. Waarom een kinderoefentherapeut?
  5. Opgenomen in ziekenhuis of instelling, of een behandeling aan huis nodig?
  6. Wanneer Oefentherapie cesar?
  7. Heb ik een verwijzing nodig van mijn dokter?
  8. Wat kan ik verwachten bij een behandeling?
  9. Wie werken er bij Cesartherapie Jansen?
  10. Wat zijn de openingstijden en hoe kan ik jullie bereiken?

Staat uw vraag er niet tussen? Stuur dan uw vraag door middel van het contactformulier op de contactpagina of bel ons.

 

1. Wat is oefentherapie Cesar?

De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag.
Oefentherapie Cesar-Mensendieck is een paramedische behandelmethode gericht op het behandelen van klachten op het gebied van houding en beweging tijdens dagelijkse activiteiten.

Kenmerkend voor oefentherapie Cesar-Mensendieck is dat de oefentherapeut bij een klacht altijd kijkt naar de gehele houding en het complete beweeggedrag. Kortom: de oorzaak van de klacht wordt structureel aangepakt, zodat die verdwijnt, vermindert en voorkomen kan worden. Lopen, gaan zitten, bukken, tillen. We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Dan kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kunnen mensen problemen krijgen met hun bewegingsapparaat. Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden. Ook wordt rekening gehouden met de situatie waarin u zich bevindt en met uw dagelijkse activiteiten.

 

2. Wat is het belangrijkste verschil tussen een oefentherapeut en een fysiotherapeut?

Een oefentherapeut zal een klacht altijd betrekken bij de gehele houding en het hele bewegingsgedrag van de individuele cliënt. De behandeling bij een oefentherapeut richt zich op gedragsverandering. Dat wil zeggen dat de cliënt anders zal gaan leren bewegen. Dit wordt gedaan met behulp van oefeningen die in de praktijk gedaan worden, maar ook vooral door de cliënt thuis.
Een fysiotherapeut richt zich over het algemeen veel meer op de klacht zelf. Met behulp van massage, fysische therapie en oefeningen in de praktijk wordt deze klacht verholpen.

 

3. Wordt mijn behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Oefentherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom is het aan te raden een passende aanvullende verzekering af te sluiten, waarin voldoende behandelingen oefentherapie zijn opgenomen. Is uw huidige polis ontoereikend dan kunt u ieder jaar voor 1 januari uw huidige zorgverzekering opzeggen en heeft u tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen. Voor kinderen tot 18 jaar geldt de regel dat iedere verzekering de eerste 18 behandelingen vergoed, ongeacht uw pakket en vervolgens de extra behandelingen uit de eventueel aanvullende verzekering van u als ouder haalt.


4. Waarom een kinderoefentherapeut?

De kinderoefentherapeut is gespecialiseerd in de (senso)motorische ontwikkeling van kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar, en kan u precies vertellen wat uw kind nodig heeft.


5. Opgenomen in ziekenhuis of instelling, of een behandeling aan huis nodig?

Soms wordt een behandeling door de oefentherapeut Cesar of Mensendieck binnen een instelling, een ziekenhuis of aan huis bij de mensen thuis gegeven, bijvoorbeeld aan mensen met een beperking, mensen met één of meer chronische ziekten en/of kwetsbare ouderen. Je ziet bij deze groep mensen vaak een grote afname in het bewegen. De behandeling is dan ook vooral gericht op het functionele bewegen: hoe kunnen zij, met de motorische mogelijkheden die zij nog hebben, zich zo goed mogelijk handhaven en/of klachten ten gevolge van bepaalde aandoeningen draaglijk houden.


6. Wanneer Oefentherapie cesar?

• Ademhalingsklachten
• Arbeidsrelevante klachten
• Arm-, nek- en schouderklachten
• Bekkenklachten
• Incontinentieklachten
• Lage rugklachten
• Spanningshoofdpijn
• Neurologische aandoeningen
• Orthopedische aandoeningen
• Reumatische aandoeningen
• Zwangerschap (klik hier voor meer info)


7. Heb ik een verwijzing nodig van mijn dokter?

Nee, sinds 2008 kunt u rechtstreeks naar de oefentherapeut Cesar Mensendieck zonder verwijzing van uw arts. Directe Toegang Oefentherapie (DTO) maakt oefentherapie voor iedereen rechtstreeks bereikbaar. Het geeft u als patiënt de vrijheid om zelf, op eigen initiatief en zonder tussenkomst van arts, een oefentherapeut in te schakelen. Dit geldt ook wanneer u door uw fysiotherapeut, logopedist, psycholoog, verloskundige, chiropractor of andere hulpverlener bent verwezen naar oefentherapie.


8. Wat kan ik verwachten bij een behandeling?

Na de kennismaking zullen wij uw gegevens noteren en eventueel de verwijsbrief van de arts/ specialist lezen. Vervolgens mag u zelf vertellen wat uw klachten of hulpvragen zijn. Daarna gaan wij een eigen onderzoek uitvoeren om te zien wat de problemen en beperkingen zijn. Aan de hand van de diagnose van de arts, als deze aanwezig is, en onze eigen diagnose zullen wij samen met u een behandelplan opstellen.


9. Wie werken er bij Cesartherapie Jansen?

De praktijk bestaat uit drie therapeuten:
Jet Bongers – Jansen en Stef Schreutelkamp zijn werkzaam in Terborg.
Jet Jansen – Kanters is werkzaam in Gaanderen.

Bekijk hier meer informatie over de therapeuten.


10. Wat zijn de openingstijden en hoe kan ik jullie bereiken?

Maandag 08.00 uur  18.00 uur
Dinsdag 08.00 uur 18.00 uur
Woensdag 08.00 uur 18.00 uur
Donderdag 08.00 uur 18.00 uur
Vrijdag 08.00 uur 19.00 uur

*Geldt niet voor alle locaties, indien mogelijk kunt u ook buiten deze uren een afspraak maken.

U kunt ons telefonisch bereiken op 0315-340522 of vul uw aanvraag in via het contactformulier op de contactpagina.

Cesar Therapie Terborg

Cesartherapie Terborg

H.E.M. Jansen
Hoofdstraat 18c
7061 CK Terborg
Cesar Therapie Gaanderen

Cesartherapie Gaanderen

H.F. Jansen-Kanters
Rijksweg 261
7011 DZ Gaanderen